Zorg jij voor een ziek familielid? Deel je zorg!

Zorgen voor een familielid, in combinatie met school, vrienden en hobby’s is pittig, helemaal in deze tijd. Je staat er niet alleen voor dus deel je zorg! Op school, met vrienden of familie of een van de consulenten Jonge Mantelzorg van Karaat Mantelzorg.

Tips

  • Doe iets leuks! Waar krijg je energie van? Is dat bijvoorbeeld koekjes bakken, of een mooie tekening maken? Probeer elke dag een moment voor jezelf te nemen waarin je even kunt opladen! Bekijk hier wat leuke tips!
  • Trek jezelf af en toe terug uit de thuissituatie. Ga een blokje om (gelukkig mag dat gewoon), of juist even chillen op je eigen kamer. Spreek dan wel even af dat jij op die plek even niet gestoord wordt, zodat je echt even tot jezelf kunt komen.
  • Spreek af met vrienden (natuurlijk kan dit nu alleen online of op anderhalve meter afstand) om wat gezelligs te doen.
  • Lucht je hart! Dat kan natuurlijk ook bij vrienden. Maar soms is het fijn om eens contact te hebben met iemand die je niet kent. Misschien kan deze persoon wel even met je meedenken als je ergens niet uitkomt, of advies geven hoe je dingen anders aan kunt pakken zodat de situatie je wat minder zwaar valt.

Jonge mantelzorgers in coronatijd

Verschillende mantelzorgers delen hun zorg!

Het verhaal van Frank van der Lende (radio dj 3fm)

Verhaal van Michael

Verhaal van Inge

Vier jonge mantelzorgers (Marjet, Vianna, Justin en Renske) gaan onder leiding van Eric Corton in gesprek met minister Hugo de Jonge. Het gesprek gaat over hoe het is om op jonge leeftijd mantelzorger te zijn. We horen persoonlijke verhalen. Belangrijke vraag is: hoe deel jij je zorg met anderen? Met medewerking van 3FM DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal. Op 1 juni start de week van de jonge mantelzorger en de campagne Deel je zorg. Met deze campagne wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport jonge mantelzorgers aanmoedigen over hun zorg te praten of gebruik te maken van hulp.

Naast haar hbo-opleiding (inmiddels afgerond) zorgt Jamielee ook voor haar chronisch zieke moeder. Vooral de angst en stress die haar thuissituatie met zich meebrengt vielen haar zwaar. Ook vond zij werk, mantelzorg en studie zwaar om te combineren. Jamielee vertelt in dit filmpje over haar ervaring, en waar zij toen zij studeerde veel behoefte aan had.

Jolinda is wo-student. Door de situatie thuis heeft Jolina burn-out klachten gekregen, waardoor zij tijdelijk moest stoppen met de opleiding. Hier heeft ze geleerd haar grenzen aan beter aan te geven. Het praten over haar situatie met mensen op de universiteit heeft haar enorm geholpen.

Gerelateerde berichten

Alzheimer Café Ridderkerk

Alzheimer Café Ridderkerk

Alzheimer Café Ridderkerk Op 9 december a.s. is er weer een Alzheimer Café Ridderkerk in Wijkcentrum West aan de Boksdoornstraat 80. Met dit keer een gezellige filmavond! We hebben een zeer toepasselijke film uitgezocht waarin Martin van Waardenberg en Leny...

Alzheimer Café Ridderkerk

Alzheimer Café Ridderkerk

Op maandag 14 oktober is er weer een Alzheimer Café Ridderkerk in Wijkcentrum West aan de Boksdoornstraat 80. Onderwerp: Veranderende relaties bij dementie Spreker: Masé Sutterland Als je partner, ouder of andere naaste dementie heeft, zal de relatie in de loop van de...

9 september 2024 Alzheimer Café Ridderkerk

9 september 2024 Alzheimer Café Ridderkerk

Op 9 september is er, na de zomerstop, weer een Alzheimer Café Ridderkerk in Wijkcentrum West aan de Boksdoornstraat 80. Onderwerp: Wat is dementie? Sprekers: Huisarts C. Koster-Brons Op het moment dat je geconfronteerd wordt met dementie of er is een vermoeden van...