Mantelzorgers kunnen zich vanaf 18 mei laten testen op corona

Mensen die intensief zorgen voor een zieke naaste kunnen zich uiterlijk vanaf 18 mei laten testen door de GGD als ze klachten hebben. De GGD Rotterdam-Rijnmond kan testen of iemand het coronavirus bij zich draagt. Bij mensen die ernstig ziek zijn, test de GGD thuis. Voor specifieke doelgroepen is een externe testlocatie opgezet.

Wie kunnen er getest worden?

De testen zijn bedoeld voor mensen met klachten die passen bij COVID-19 en die wonen of werken in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het Rijk heeft hiervoor bepaalde (beroeps)groepen aangewezen.

Vrijwilligers en mantelzorgers kunnen zich vanaf 18 mei door de GGD laten testen als zij klachten hebben die passen bij COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts)

Mantelzorgers, vrijwilligers in de palliatieve zorg thuis en PGB gefinancierde (in)formele zorgverleners kunnen zich wenden tot hun huisarts. Daar bespreken zij hun klachten, de huisarts bekijkt vervolgens of u in aanmerking komt. De huisarts kan vervolgens een formulier invullen. Alle huisartsenposten in de regio hebben informatie en aanmeldformulieren ontvangen van de GGD.

Richtlijnen

Een persoon met klachten moet vanaf het moment dat de klachten ontstaan totdat de testuitslag bekend is, thuisblijven.

Als de testuitslag bekend is:

  • Is de test negatief: aan het werk met algemene hygiënemaatregelen.
  • Is de test positief: thuisblijven en uitzieken. Blijf in ieder geval thuis tot 7 dagen nadat de klachten zijn begonnen én deze minstens 24 uur volledig weg zijn. Klachten houden meestal ongeveer een week aan.

Kosten

De kosten van de test worden gedragen door de Rijksoverheid. Er hoeft ook geen eigen risico betaald te worden.

Uitslag

De testuitslag wordt door de GGD doorgegeven aan de geteste persoon. De testuitslag wordt ook per beveiligde mail doorgegeven aan de aanvragende arts. Het streven is om de uitslag binnen 48 uur door te geven.  Verdere informatie ontvangt u van uw huisarts.

De meest actuele informatie vindt u op de website van GGD Rotterdam Rijnmond.

Gerelateerde berichten

Informatiebijeenkomst Persoonsgebonden Budget

Informatiebijeenkomst Persoonsgebonden Budget

Informatiebijeenkomst Persoonsgebonden Budget Op 30 mei organiseert Facet Mantelzorg een informatiebijeenkomst over Persoonsgebonden Budget voor mantelzorgers en geïnteresseerden. De middag vindt plaats van 14:00 tot 16:00 uur in Wijkcentrum West. Met een...

Alzheimer Café Ridderkerk

Alzheimer Café Ridderkerk

Alzheimer Café Ridderkerk Op maandag 13 mei is er weer een Alzheimer Café Ridderkerk in Wijkcentrum West aan de Boksdoornstraat 80. Onderwerp: Bewegen en dementie Spreker: Edwin Troost, bewegingsagoog Bewegen is voor iedereen belangrijk, er wordt volop aandacht...

Moeder en dochter over autisme

Moeder en dochter over autisme

Moeder en dochter over autisme Op 17 april organiseert Facet Mantelzorg een lezing over autisme voor mantelzorgers en geïnteresseerden. De middag vindt plaats van 14:00 tot 15:30 uur in Wijkcentrum Bolnes. Spreekster Anne Brouwer en haar moeder Marja delen hun...