Mantelzorgers kunnen zich vanaf 18 mei laten testen op corona

Mensen die intensief zorgen voor een zieke naaste kunnen zich uiterlijk vanaf 18 mei laten testen door de GGD als ze klachten hebben. De GGD Rotterdam-Rijnmond kan testen of iemand het coronavirus bij zich draagt. Bij mensen die ernstig ziek zijn, test de GGD thuis. Voor specifieke doelgroepen is een externe testlocatie opgezet.

Wie kunnen er getest worden?

De testen zijn bedoeld voor mensen met klachten die passen bij COVID-19 en die wonen of werken in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het Rijk heeft hiervoor bepaalde (beroeps)groepen aangewezen.

Vrijwilligers en mantelzorgers kunnen zich vanaf 18 mei door de GGD laten testen als zij klachten hebben die passen bij COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts)

Mantelzorgers, vrijwilligers in de palliatieve zorg thuis en PGB gefinancierde (in)formele zorgverleners kunnen zich wenden tot hun huisarts. Daar bespreken zij hun klachten, de huisarts bekijkt vervolgens of u in aanmerking komt. De huisarts kan vervolgens een formulier invullen. Alle huisartsenposten in de regio hebben informatie en aanmeldformulieren ontvangen van de GGD.

Richtlijnen

Een persoon met klachten moet vanaf het moment dat de klachten ontstaan totdat de testuitslag bekend is, thuisblijven.

Als de testuitslag bekend is:

  • Is de test negatief: aan het werk met algemene hygiënemaatregelen.
  • Is de test positief: thuisblijven en uitzieken. Blijf in ieder geval thuis tot 7 dagen nadat de klachten zijn begonnen én deze minstens 24 uur volledig weg zijn. Klachten houden meestal ongeveer een week aan.

Kosten

De kosten van de test worden gedragen door de Rijksoverheid. Er hoeft ook geen eigen risico betaald te worden.

Uitslag

De testuitslag wordt door de GGD doorgegeven aan de geteste persoon. De testuitslag wordt ook per beveiligde mail doorgegeven aan de aanvragende arts. Het streven is om de uitslag binnen 48 uur door te geven.  Verdere informatie ontvangt u van uw huisarts.

De meest actuele informatie vindt u op de website van GGD Rotterdam Rijnmond.

Gerelateerde berichten

Week van de Jonge Mantelzorger

Week van de Jonge Mantelzorger

Week van de Jonge Mantelzorger Van 1 tot 7 juni 2023 is het wederom de Week van de Jonge Mantelzorger. Zoals elk jaar vragen we tijdens deze week extra aandacht voor jongeren die opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving. Zij verlenen zorg binnen hun familie,...

Huisarts Jeanette Caljouw spreekt over “stress en ouder worden”

Huisarts Jeanette Caljouw spreekt over “stress en ouder worden”

Huisarts Jeanette Caljouw spreekt over "stress en ouder worden" Op dinsdag 18 april organiseert Ridderkerk Langer Gezond in samenwerking met Facet Mantelzorg een informatiebijeenkomst over stress en ouder worden. Om gezond ouder te worden is gezonde voeding, bewegen...

Nieuw! Mindful boksen voor mantelzorgers

Nieuw! Mindful boksen voor mantelzorgers

Nieuw! Mindful boksen voor mantelzorgers Op donderdag 9 juni organiseert Karaat Mantelzorg in samenwerking met John Van der Sluijs, mindfulnesscoach, een workshop mindful boksen. Mindful boksen is een actieve mix van Mindfulness en Bokscoaching. Geïnspireerd door de...