Trainers gezocht voor programma ‘Samen Dementievriendelijk’

Voor het project Dementievriendelijk Ridderkerk is Facet Ridderkerk op zoek naar vrijwilligers die de train-de-trainer-cursus willen volgen om zelf cursussen te kunnen geven aan alle betrokkenen en geïnteresseerden inwoners, maar ook werknemers van de gemeente Ridderkerk, winkeliers, bedrijven, verenigingen, scholen en (vrijwilligers)organisaties. Wil jij je vrijwillig inzetten om zo in Ridderkerk de kennis te vergroten over hoe om te gaan met dementie?

Samen DementieVriendelijk

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. We krijgen er allemaal mee te maken; in onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. Mineke Boon, projectleider Dementievriendelijk Ridderkerk: “Dat is vaak zwaar, maar als we allemaal een beetje moeite doen, kunnen we veel voor elkaar betekenen. Wij willen Ridderkerkers bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.” Kijk voor meer informatie op www.samendementievriendelijk.nl.

Trainer worden? Dit verwachten we van jou:

Wil jij je vrijwillig inzetten om trainingen ‘GOED omgaan met dementie’ aan verschillende doelgroepen te geven? Dit doe je volgens een vast draaiboek. Het landelijk project Samen Dementievriendelijk biedt deze cursus aan en vanuit Ridderkerk wordt deze cursus met geïnteresseerden gevolgd.

  • Je krijgt begeleiding met de trainingen en intervisiebijeenkomsten. De training richt zich op het vergroten van je kennis over dementie en verdieping van je trainersvaardigheden.
  • Als trainer word je gevraagd om ongeveer 10 trainingen per jaar te geven om je kennis en vaardigheden op peil te houden
  • Reiskosten kun je declareren.
  • Je verzorgt trainingen in Ridderkerk

Welke vaardigheden leer je en welke kwaliteiten heb je nodig?

Als trainer weet je een vertrouwde, veilige en open sfeer te creëren in een groep. Je kunt je voorstellen hoe het is om een naaste met dementie te hebben en voor deze persoon te zorgen. Hierbij spreek je open en concreet over een onderwerp waarop bij veel mensen nog een taboe ligt. Daarbij deins je niet terug voor het naspelen van praktijksituaties met deelnemers aan de training. Tot slot kun je een groep mensen mobiliseren en inspireren om zich ‘DementieVriendelijk’ in te zetten in hun eigen omgeving.

Waarom dit vrijwilligerswerk?

Je krijgt een unieke kans om je trainersvaardigheden in te zetten voor een relevant doel! Je helpt mee om de Nederlandse samenleving dementievriendelijker te maken. Je vergroot je eigen deskundigheid en vaardigheden op het gebied van de omgang met mensen met dementie. Tijdens de werkzaamheden doe je ervaring op binnen dit bijzondere vrijwilligersproject en word je goed ondersteund. Aan het eind van deze train-de-trainer cursus wordt gezamenlijk besproken of je de cursussen kunt gaan geven.

Tijdsbesteding

De train-de-trainer is een tweedaagse training. Deelname aan beide dagen is verplicht. Mocht je trainer worden bij Samen DementieVriendelijk, dan volgt er nog een korte derde bijeenkomst waarin je uitleg krijgt over het materiaal. Aan deze train-de-trainer bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden. Reiskosten worden vergoed. De locatie in Amersfoort is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.

Meer informatie of aanmelden?

Wil je je aanmelden als vrijwilliger voor deze training? Of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar Mineke Boon, projectleider Dementievriendelijk Ridderkerk, via info@dementievriendelijkridderkerk.nl. Vermeld hierbij je naam, je telefoonnummer en een korte motivatie. Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen. Telefonisch contact opnemen kan ook via 0180 – 763 717 of 06-14327443.

Dementievriendelijk Ridderkerk is een project van Aafje, Riederborgh, Internos, Karaat Mantelzorg,  Facet Ridderkerk, Salem, Regionale afdeling Alzheimer Nederland, gemeente Ridderkerk en Ketenzorg Dementie BAR.

Gerelateerde berichten

Week van de Jonge Mantelzorger

Week van de Jonge Mantelzorger

Week van de Jonge Mantelzorger Van 1 tot 7 juni 2023 is het wederom de Week van de Jonge Mantelzorger. Zoals elk jaar vragen we tijdens deze week extra aandacht voor jongeren die opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving. Zij verlenen zorg binnen hun familie,...

Huisarts Jeanette Caljouw spreekt over “stress en ouder worden”

Huisarts Jeanette Caljouw spreekt over “stress en ouder worden”

Huisarts Jeanette Caljouw spreekt over "stress en ouder worden" Op dinsdag 18 april organiseert Ridderkerk Langer Gezond in samenwerking met Facet Mantelzorg een informatiebijeenkomst over stress en ouder worden. Om gezond ouder te worden is gezonde voeding, bewegen...

Nieuw! Mindful boksen voor mantelzorgers

Nieuw! Mindful boksen voor mantelzorgers

Nieuw! Mindful boksen voor mantelzorgers Op donderdag 9 juni organiseert Karaat Mantelzorg in samenwerking met John Van der Sluijs, mindfulnesscoach, een workshop mindful boksen. Mindful boksen is een actieve mix van Mindfulness en Bokscoaching. Geïnspireerd door de...