E-learning
E-learning: Wat vraagt samenwerking met mantelzorgers van u als professional?
Deze vraag staat in de online modules centraal. De modules zijn geschikt voor iedereen die in de zorg werkt. Elke module duurt ca. 10 minuten. Omdat de modules voor de zorg in brede zin zijn ontwikkeld, kan het zijn dat een situatieschets soms niet precies aansluit bij uw werksetting. Wij denken dat er meestal genoeg aanknopingspunten zijn om de modules toch te doen. Bekijk dat eens voor uzelf. In elke module ontmoet u een mantelzorger en daarbij staat een thema centraal:Je zus heeft een spierziekte
- Paul: de toon zetten van de samenwerking
- Hans en Myrthe: het netwerk uitbreiden
- Azize: als er overbelasting lijkt te zijn bij de mantelzorger
- Familie van Dort: omgaan met conflicten en emoties
Zo werkt het!
Iedere module start met een korte praktijksituatie. Als u die heeft gezien, kiest u hoe u wilt reageren op die situatie. Probeer verschillende dingen uit en ervaar wat het effect is van uw keuze. U wordt uitgedaagd om een andere manier van werken uit te proberen. Het gaat niet om goed of fout handelen. Experimenteren mag! Zo kunt u allerlei manieren van werken uitproberen, zonder dat het meteen gevolgen heeft.
Daarna volgen opdrachten in de praktijk. Bespreek uw ervaringen en vergelijk deze met die van uw collega’s met behulp van de teamopdrachten. Deze geven u inzicht in hoe u en uw collega’s naar mantelzorg kijken en hoe je als team bepaalt wat de juiste keuze is in elke cliëntsituatie. U leert van elkaars aanpak, komt samen tot meer ideeën en met deze hernieuwde inzichten kunt u meteen aan de slag!
De modules zijn gemaakt in het project ‘In voor Mantelzorg’, een samenwerkingsproject van Vilans en Movisie.
E-learning: Wat weet u over wetgeving en financiering van de ouderenzorg?
Waar loopt u als thuiszorgmedewerker tegenaan? Weet u alles over de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg? Doe in 30 minuten deze gratis e-learning en ontvang een digitaal certificaat. De opgedane kennis kunt u direct in de praktijk toepassen.
U krijgt tijdens de test stellingen over onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en het PGB. Is de Wmo alleen bedoeld voor kwetsbare ouderen? Kent de Wet langdurige zorg een eigen risico? Valt de dagbesteding voor thuiswonende kwetsbare ouderen onder de Zvw? Daarnaast krijgt u ook vragen over voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Bijvoorbeeld over meneer De Vries. Hij is gevallen en heeft meer zorg nodig. Hoe financier je dit?
Certificaat
Bij iedere vraag, of u antwoord nu goed of fout was, krijgt u uitgebreide feedback. Daar leert u uiteindelijk het meeste van. Als u te weinig antwoorden goed hebt, bent u niet geslaagd. Gelukkig kunt u de quiz net zo lang herhalen tot het wél lukt en zo dus toch een certificaat bemachtigen.
Deze Free Learning module is ontwikkeld door het Van Kleef Instituut en LOCOmotion met financiering van ZonMw.
Goed in gesprek, voor professionals die in de zorg werken
Deelname is gratis. Er zijn vier modules en elke module duurt 10 minuten. De online modules zijn voor iedereen die in de zorg werkt. Maak een gratis account aan om de online modules te volgen.