Jonge mantelzorger, ben jij er één?!

Mantelzorg heeft niets te maken met het dragen van een mantel. Hoewel, die van een superheld misschien. Want als je naast je school, vrienden en hobby’s zorgt voor een familielid of vriend(in) met een ziekte, handicap of (psychische) aandoening, dan beschik je wel over bijzondere krachten. Een mantelzorger doet dit, zonder dat hij of zij ervoor gestudeerd heeft of betaald wordt. Facet Mantelzorg biedt ondersteuning aan jonge mantelzorgers en hun ouders.

Ben jij een jonge mantelzorger?

Is er bij jou thuis iemand al lang ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war? Bijvoorbeeld:

 • Je zus heeft een spierziekte
 • Je vader is verslaafd aan bier
 • Je broer heeft kanker
 • Je moeder is vaak somber
 • Je broertje kan nooit rustig zijn

Dan ben jij een jonge mantelzorger!

 

Hoe gaat dat precies?

Diegene voor wie jij zorgt, je ouder, broertje, zusje of opa en oma, heeft het geluk dat jij er voor hem of haar bent. Dat je bijvoorbeeld boodschappen doet, meegaat naar de dokter, oppast op je broertjes of zusjes of helpt met wassen en aankleden. Er zijn veel kinderen en jongeren zoals jij in Nederland, die een steentje bijdragen in de zorg voor een familielid.

Wist je dat van jouw leeftijdgenoten, één op de vier opgroeit in een gezin waar iemand zorg nodig heeft?

Het is heel goed dat jullie elkaar helpen in de familie, maar soms zorgt dit ervoor dat je je alleen voelt, bang bent, je schaamt, je schuldig voelt of misschien wel voelt alsof anderen jou niet begrijpen? Dacht je dat je de enige was? Dat gevoel krijg je soms wel een beetje. Kinderen en jongeren die (mee)zorgen voor een familielid praten meestal niet over hun thuissituatie. En nou hebben ze in Nederland een naam voor je verzonnen: jonge mantelzorger! Niet echt een geweldige naam, maar type het maar eens in op internet en je vindt direct allerlei informatie en filmpjes. Om de filmpjes te kunnen zien moet je eerst even een wachtwoord aanvragen via Bikkelseducatie. Via Youtube vind je ook filmpjes als je het woord “Bikkels” en “Jonge mantelzorger” intypt.

Tips

 • Praat eens met iemand die je vertrouwt
 • Zoek informatie over de ziekte of beperking
 • Vraag om hulp
 • Zorg goed voor jezelf
 • Ontmoet andere jonge mantelzorgers
 • Bekijk onze flyer met o.a. interessante websites
 • Bel, mail of bezoek de consulent jonge mantelzorg van Facet Mantelzorg

Meld je aan

Ben jij ook een jonge mantelzorger? Meld je dan nu aan bij Facet Mantelzorg. Je maakt dan kans om ook de Pluim voor Mantelzorgers te ontvangen ter waarde van € 75,00! Ken jij nog meer jonge mantelzorgers? Vertel hen dan over ons! Met jouw hulp bereiken we namelijk nog meer jonge mantelzorgers.

Heb jij Instagram? Volg dan @JongRidderkerk, daar komen ook berichtjes van Facet Mantelzorg voorbij.

Chillen in De Loods

Kom je ook chillen met andere jonge mantelzorgers maandag 29 november of 20 december van 15.30 tot 17.00 uur? Als jonge mantelzorger van 8 t/m 16 jaar ben je van harte welkom in jongerencentrum De Loods.