Mantelzorg en dementie

Om optimale zorg en ondersteuning te realiseren voor mensen met dementie en hun mantelzorgers werkt Facet Mantelzorg samen met verschillende Ridderkerkse instellingen. Wij zetten ons in voor een dementievriendelijke gemeente met Dementievriendelijk Ridderkerk. Maandelijks organiseren wij, samen met Verpleeghuis Salem, Riederborgh, Aafje en Internos het Alzheimer Café Ridderkerk.

Dementievriendelijk Ridderkerk

Nederland is aan het vergrijzen. Het aantal mensen met dementie zal landelijk de aankomende 25 jaar verdubbelen tot naar schatting 500.000. Ook in Ridderkerk zal het aantal mensen met dementie stijgen. De gemeente Ridderkerk wil zich samen met diverse organisaties in Ridderkerk de komende jaren inzetten voor een Dementievriendelijk Ridderkerk.

Alzheimer Café Ridderkerk

In de maandelijkse bijeenkomsten van het Alzheimer Café ontmoet u lotgenoten die u begrijpen. Er staan steeds verschillende thema’s centraal en er zijn deskundigen aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen. Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor degene die de zorg geeft én degene die de zorg ontvangt. Ook belangstellenden zijn welkom. Er liggen folders en brochures die u kunt meenemen. Er is ook een tafel met boeken over dementie. Deze boeken zijn gratis te leen.

Tijd: Iedere tweede maandag van de maand van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur (zaal open: 19.00 uur). In juli en augustus is er geen Alzheimer Café. Bekijk onze agenda.
Locatie: Wijkcentrum West, Boksdoornstraat 80 te Ridderkerk.

 

Online Alzheimer Café over Wet zorg en dwang

In samenwerking met Alzheimer Nederland heeft de werkgroep Alzheimer Café Ridderkerk een online video opgenomen met als onderwerp Wet zorg en dwang. Lenie de Jong, gespreksleider van het Alzheimer café Ridderkerk gaat in gesprek met verschillende cliëntvertrouwenspersonen en de belangenbehartiger van Alzheimer Nederland regio Rotterdam over deze wet en wat deze in de praktijk inhoudt.

De nieuwe Wet zorg en dwang geldt vanaf 1 januari 2020. Het doel van deze nieuwe wet is dat onvrijwillige zorg bij mensen met dementie zo veel mogelijk wordt voorkomen en dat er eerst naar betere alternatieven wordt gezocht. Ook zorgt deze wet ervoor dat iedereen die met onvrijwillige zorg te maken krijgt terecht kan bij een cliëntvertrouwenspersoon.

Online Alzheimer Café in het Turks

In een video van het Alzheimer Café Ridderkerk gaat Suat Tas, consulent vrijwilligerswerk bij Facet Ridderkerk in gesprek met Ali Kaya, interculturele zorgconsulent AZC over de ziekte dementie. Ali Kaya heeft een speciale training gevolgd bij Alzheimer Nederland en geeft voorlichting in de eigen taal. In de video geeft hij informatie over de ziekte, de signalen om beginnende dementie te herkennen en legt hij uit wat de verschillen zijn tussen vergeetachtigheid (ouderdomskwaal) en dementie.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mantelzorgconsulent Angelique Bloemberg

Doe de geheugentest

Veel mensen vinden zichzelf vergeetachtig, maar dat hoeft niet te betekenen dat zij dement zijn of worden. Maakt u zich zorgen over uw geheugen of dat van een ander? Doe dan de Geheugentest en ontdek hoe het met uw geheugen gaat. Na afloop ontvangt u uw persoonlijke uitslag met een informatieve brochure passend bij die uitslag.

Geheugensteunpunt

Het geheugensteunpunt is voor iedereen die vragen heeft over geheugenproblemen. U merkt bijvoorbeeld zelf dat uw geheugen achteruit gaat. Of u heeft een familielid bij wie u geheugenproblemen ervaart.

Infographic

Meer weten over respijtzorg en dementie? Bekijk de infographic.

Training ‘Houd uw brein gezond’

Een gezonde leefstijl voorkomt veel ziektes en een actief brein vermindert de kans op dementie. Bovendien is het fit houden van uw brein ook nog eens leuk!

Schrijf u nu in voor de gratis online training ‘Houd uw brein gezond‘ van Alzheimer Nederland en leer in zes weken verrassende dingen over uw hersenen en breingezondheid. Wekelijks ontvangt u een informatieve en inspirerende e-mail. Er wordt ingegaan op de effecten van stress en slaap. Lekker eten en plezierig bewegen. U krijgt leuke uitdagingen en bovendien handige tips om nieuwe gezonde gewoontes vol te houden.

 

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes waarbij de hersenen worden aangetast. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Hierdoor kan iemand informatie niet goed meer verwerken. De bekendste symptomen zijn geheugenverlies en veranderend gedrag. Maar wie zorgt er straks voor het grote aantal mensen met dementie in Nederland? En hoeveel zijn dat er eigenlijk? Dat wordt uitgelegd in onderstaande video.