Mantelzorger en vrijwilliger
Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste. Als u intensief voor een ander zorgt, kan het fijn zijn om er een keertje tussenuit te gaan om even op adem te komen. Dan is het fijn om hulp te krijgen van vrijwilligers. Zij kunnen mantelzorgers ondersteunen en eventueel ook vervangen met:
- Boodschappen doen
- Wandeling maken
- Oppassen als u even weg wilt
- Vervoer en begeleiden naar het ziekenhuis
- Geven van aanvullende hulp bij mensen die ernstig ziek zijn
- Iemand bezoeken voor een praatje of spelletje
Bij Facet Ridderkerk, maar ook bij andere organisaties in Ridderkerk, zijn veel vrijwilligers actief. Zij kunnen u helpen bij de zorg en ondersteuning van uw naaste. De mantelzorgconsulent zoekt samen met u naar mogelijkheden.
Contact
Zoekt u een vrijwilliger die u kan helpen en/of ondersteunen? Neem contact met ons op.
Zelf vrijwilliger worden?
Wilt u zelf als vrijwilliger iets voor mantelzorgers of hun zorgvragers betekenen, meld u zich dan aan bij het Vrijwilligerssteunpunt van Facet Ridderkerk.
Wat is respijtzorg?
Respijtzorg is bedoeld om mantelzorgers een helpende hand bieden, zodat ze naast het zorgen tijd hebben voor andere belangrijke dingen in het leven: werk, studie, gezin, familie, vrienden en ontspanning. Door respijtzorg kunnen mantelzorgers hun eigen leven beter in balans houden en de zorg langer volhouden.
Verschillende vormen van respijtzorg
Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg. De opvang kan zowel buitenshuis als thuis worden verzorgd. Uitgevoerd worden door een beroepskracht of een vrijwilliger en incidenteel of structureel zijn. Ook kan het gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager, waarbij de zorg wordt overgenomen.
Respijtvrijwilliger Cathrien deelt haar ervaringen
Cathrien Koppelaar is al jaren actief als respijtvrijwilliger bij Facet. Ze vindt het fijn om te doen en krijgt energie van de dankbaarheid van mensen. Dat mensen zo blij zijn, maakt voor haar alles goed. We spreken Cathrien over haar dankbare vrijwilligerswerk.
Cathrien: “Mijn echtgenoot overleed meer dan 13 jaar geleden. Hij was ernstig ziek. Ik kwam in contact met een mantelzorgconsulent. Ik wilde af en even de deur uit, maar kon en wilde mijn man niet alleen laten. Ik was zo blij met de vrijwilligster die zij regelde voor ons. Tussen mijn man en de vrijwilligster klikte het zo leuk. Ze konden lekker kletsen. Het is wel belangrijk dat het klikt. Mijn man begreep dat ik soms even tijd nodig had voor mezelf.
Ik heb me toen voorgenomen dat als mijn man er niet meer zou zijn, ik dat ook voor anderen wilde gaan doen. Al vrij snel na het overlijden van mijn man heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij Facet Mantelzorg. De afgelopen jaren heb ik mij al vele keren bij mantelzorgers in het kader van respijtzorg ingezet. De meeste zorgvragers zijn intussen overleden, maar met veel mantelzorgers heb ik zo af ten toe nog wel contact. Het is een bijzondere periode in iemands leven waar je deel van uitmaakt en dat schept vaak een bijzondere band.”
Even iets anders voor de mantelzorger
“Respijtzorg is belangrijk, omdat het ontlastend is voor de mantelzorger. De mantelzorger kan even een boodschap doen, even sporten, maar soms wilde iemand gewoon gaan slapen om tot rust te komen. Voor mantelzorgers die voor iemand zorgen die nog alleen woont is het fijn om te weten dat er iemand komt bij hun naaste. Vaak komt ook de zorg, maar ik kom dan meer voor de gezelligheid, een praatje.”
“Van de dankbaarheid van de mensen krijg ik energie. Mensen zijn zo blij en dat maakt alles goed. Het is fijn om te doen. Het is een Win-win situatie, omdat ik er zelf ook blij van wordt.”
Begeleiding van de mantelzorgconsulent
“De begeleiding van de mantelzorgconsulent van Facet ervaar ik als fijn. Vaak loopt het gewoon goed. Soms gaan we samen eerst kennismaken om te kijken of het klikt. Inmiddels doe ik dit al zo lang en ga ik zelf naar de eerste afspraak. We hebben dan naderhand contact met elkaar en zij heeft ook contact met de mantelzorger. Als er iets is, kan ik altijd op haar terugvallen. We maken van te voren altijd goede afspraken over wat ik dan wel en niet ga doen. In de intake met de mantelzorger maakt de mantelzorgconsulent afspraken en vertelt zij aan mij wat er van mij verwacht wordt. Daarna maak ik afspaken met de mantelzorger over wanneer ik kom en wat ik doe. Als ik niet kan, geef ik dat door. We overleggen met elkaar als iets is. Een keer in de zoveel tijd zien we elkaar om een beetje bij te praten. Vaak is de mantelzorger aanwezig, omdat het een echtpaar betreft en dan is het vanzelfsprekend om contact met elkaar te hebben.”
Wekelijks op bezoek
“Iedere week ga ik 1, 5 uur op bezoek bij een alleenstaande mevrouw van bijna 80 jaar. Deze regelmaat is belangrijk voor haar, omdat zij vergeetachtig is. Meestal staat ze me al op te wachten. Eenmaal binnen zet ik voor ons beiden een kopje koffie en praten we over vroeger. Ik hoor vaak hetzelfde verhaal, maar dat vind ik niet erg. Ik vind het zelf ook erg gezellig en ik zie hoe blij ze is dat ik kom.
Ik kom echt voor een bezoekje, een praatje, een spelletje of een wandeling. Ik ben er niet voor schoonmaken of het huishouden. Ook geef ik geen medicijnen. Natuurlijk zet ik wel een kopje koffie of thee als dat niet meer lukt.”
Waarom ik het ook jou zou aanraden!
We vragen Cathrien waarom zij anderen ook zou aanraden om respijtvrijwilliger te worden. Cathrien: “Het is maar een paar uurtjes van je tijd in eens in de week of eens in de 14 dagen. Je kunt er iemand zo mee helpen. Het belangrijkste is dat het klikt, maar als dat niet zo is dan kun je dat altijd aangeven. We zijn allemaal druk, maar 2 uurtjes moet toch bijna iedereen wel kunnen doen. Zeker als je niet meer werkt.”
Interesse om ook respijtvrijwillger te worden? Neem contact op met het Vrijwilligerssteunpunt of met de mantelzorgconsulent.